<Tillbaka

Släktforskarklubbens Vårutflykt - 24 maj 2003

av Sten Brangstad

Den 24 maj styrdes kosan mot södra Närke. På väg via "Kosia" berättade Jean Björk livfullt om gångna tider i denna del av Karlskoga. Eftersom hon är uppväxt här, var mycket självupplevt.

Vårt första uppehåll blev i Laxå där vi drack kaffe på Café Knuten. Alldeles i närheten ligger Laxå Glashytta som vi besökte. Här fanns tillfälle både att handla och att se en glasblåsare i arbete.

Strax nordväst om Askersund ligger den märkliga byggnaden Kullängsstugan från 1600-talet. Det var meningen att vi skulle få se den. Men några dagar före resan meddelade guiden, att taket börjat rasa på stugan. Därför fick tyvärr inga besök ske tills vidare.

Nästa resmål var Askersunds landskyrka som Heidenstam kallat "landsortens Riddarholmskyrka".

Det var greveparet på Stjernsund, Johan Oxenstierna och Christina Soop, som lät bygga kyrkan på 1600-talet. Arkitekter var Jean de la Vallee och Erik Dahlberg. Det blev en påkostad byggnad med dyrbara inventarier som predikstolen och altartavlan, båda i barock. Ett stort gravkor med praktsarkofager för medlemmar av ätterna Oxenstierna och Soop kan också nämnas. - Ordföranden i Askersunds Släktforskarklubb, Bengt Willén ställde välvilligt (och kostnadsfritt) upp som guide. - Som tack skänkte vår klubb en slant till kyrkan.

Från kyrkan tog vi sen den korta promenaden till Hotell Norra Vättern där vi intog lunch. Efter maten blev det en stunds fri promenad i Askersund.

Vi fortsatte sedan söderut till Stora Hammarsunds- bron där vi gjorde ett kort uppehåll för att beundra den storslagna utsikten över norra Vättern.

Nästa resmål var Stjernsunds slott där kunniga guider visade oss runt. Det var brukspatron Olof Burenstam som lät bygga det nuvarande slottet som stod klart i början av 1800-talet. Det är byggt i empirstil. Bland ägarna kan noteras Karl XIV Johan, Oskar I samt den senares son prins Gustaf "sångarprinsen". Den sista privata ägaren, fru Augusta Cassel-Reuterswärd, testamenterade slottet till Vitterhetsakademien 1951.


Askersunds landsförsamlings kyrka enligt Dahlberghs Svecia Antiqua. Bilden är intressant särskilt därigenom, att den visar det ursprungliga, i barockstil utförda koppartaket å gravkoret.

Vårt sista uppehåll före hemfärden gjordes i Tivedstorp där vi drack eftermiddagskaffe.