2015

  

Klubbmöte 19 november
  

Ulf Berggren, bland annat författare till Släktforskarförbundets handbok om smedforskning och engagerad i Föreningen för smedforskning FFS. Vi fick en bra inblick i FFS's verksamhet och tips om andra källor än kyrkoarkivalier, där man kan hitta intressanta uppgifter om smeder.
  

Klubbmöte 15 oktober
  

Peter Olausson från universitetet i Karlstad, besökte oss och berättade om smederna från Degerfors som emigrerade till Ural i Ryssland.
Än i dag finns släktnamnen Larsson och Adamsson kvar i trakten.

 

  

Klubbmöte 17 september
  

Har du en knöl i nacken eller små öronsnibbar, som visar att du har vallonblod i ådrorna? Nej det är bara skrönor. Anders Herou från Sällskapet Vallonättlingar berättade om vallonernas ursprung och deras verksamhet i Sverige.

  

Kulturkalaset 23 maj
  
I dag medverkade vi på Kulturkalaset vid Gråbo och Bofors stationsområde. I strålande väder träffade vi massor av trevliga människor som var intresserade av släktforskning.
  

Cityradion 103,8

Om du missade att lyssna på klubbens medverkan i
Cityradion den 9/4, så har du möjlighet att lyssna här. 
(4 MB)

  

Klubbmöte 23 april
  

En intressant föreläsning av Magnus Bäckmark om hur DNA kan bringa klarhet i släktforskning. DNA-jämförelse ger möjlighet att klarlägga genetiska släktsamband mellan nu levande människor, samtidigt som den ger ledtrådar till din historia långt tillbaka i tiden.
FamilyTreeDNA
  


Foto: Roger Gleisner

Släktforskningens dag 21 mars
  

Som på många andra ställen i landet har även vi uppmärksammat släktforskningens dag. Liksom tidigare år lockade vår utställning många besökare.
Läs vad NWT skrev.

  

Årsmöte 12 februari 2015
  

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar, under ledning av ordförande Arne Arvidsson, underhölls vi av Torbjörn Karlsson och Rolf Rondahl.
Torbjörn läste valda delar ur sin bok "Utstickare" och Rolf sjöng visor, som på ett fint sätt knöt an till Torbjörns texter.

  
Grundkurs i släktforskning
Nu i januari-februari pågår en grundkurs i släktforskning. I kursen ingår tre timmars personlig handledning. Här ser vi Nils Eklund och handledaren Folke Lund, djupt engagerade i något intressant.

 

  

  

2014

  

Klubbmöte 20 november
  

Agne Adolfsson visade och berättade om gamla bilder från Karlskoga.

(webbtips: www.karlskogabilder.se)

Rapport från Släktforskardagarna i Karlstad, 2014

  
Klubbmöte 16 september
  

John-Olof Larsson från Svenska Migrationscentret i Karlstad besökte oss och berättade om migrationscentrets verksamhet. Sverige Amerika Centret var det tidigare namnet, men har bytts ut då man även jobbar med migration till och från många andra delar av världen.
Vi fick också en genomgång av webbarkivet EmiWeb. En webbaserad betaltjänst som bland annat ersätter CD-skivan Emigranten Populär. Här hittas uppgifter som handlar om in- och utvandring till och från Norden. Passagerarlistor, döds- notiser i Amerikanska tidningar mm. mm.
  
6 september. Utflykt till Villingsbergs herrgård
  

Här hittar du en samling foton från vårt besök i Villingsberg, där vi blev guidade av Conny Nyblom.

 

  

Slutrapport från Finnsams vinterkonferens i Karlskoga

  
Klubbmöte 24 april
  

Anna-Karin Westerlund, 1:e arkivarie på Landsarkivet i Uppsala, besökte oss och informerade om diverse arkiv som återfinns hos landsarkiven.
Se Landsarkivets anvisningar:
Fastighetsforskning, Kronofogdearkiv, Polis- och åklagararkiv
  
Årsmöte 13 februari 2014

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar, berättade Villingsbergsbon Conny Nyblom om bruket Villingsberg. En berättelse som tar sin början med Örebroättlingarna Hans Meinich och Peter Bohm, som fick sina privilegier 1646 på två hammarsmedjor, som uppbyggdes vid sjön Villingen på det nyupptagna hemmanet Villingskullen under Medskog i Knista socken.

Läs mer » 

  

  

2013

  

Klubbmöte 21 november

Håkan Henriksson från ArkivCentrum i Örebro, berättade om förenings- och företagsarkiven.
ArkivCentrum förfogar över nästan 6 hyllkilometer dokument från skilda verksamhetsområden. Endast en liten del av detta arkiv är inskannat.

  


Tillkvist vid sin jordkula i Skat- höjden
  

Klubbmöte 24 oktober

Anders Norudde visade gamla foton och berättade om människorna från Kils- bergens södra utlöpor, "Fasaskogen"

Fasaskogen är belägen vid sjön Ölen och öster därom. Det bestående intrycket av föredraget är vilka primitiva och enkla levnadsförhållanden som rådde i skogen.

Folket bodde i små ofta fallfärdiga och illa byggda torp eller kojor t o m nästintill jordhålor. Öknamn förekom flitigt. Någon hade sovit under en stor sten ute i skogen. Någon hade inte tagit av sig byxorna på 7 år. Många var analfabeter, men även en och annan lärd person hade sitt ursprung här.

   
Vad hände på Riksstämman och Släkt-
forskardagarna i Köping i augusti 2013?

  

Klubbmöte 19 september
  

MAJA EKELÖF OCH HEDERSDIPLOM

Septembermötet hade nöjet att höra Cecilia Persson, Lund, berätta om sin bok om Maja Ekelöf. Under 70-talet ville bokförlaget Rabén & Sjögren ha in politiska romaner. Maja Ekelöf frågade om hon fick vara med. Hennes roman Rapport från en skurhink antogs och hör i dag till de svenska arbetarklassikerna inom litteraturen. Hon synliggjorde städerskornas situation, en dold yrkeskategori, samt klass och kön. För sin bok har Maja Ekelöf fått Rabén & Sjögren romanpris samt Ivar-Lo priset. Här kom en städerska och slog sig in bland den litterära eliten. I recensionerna syntes dess klassförakt för en städerskas skrivande. Cecilia Persson drog också paralleller till dagens slavliknande förhållande i städbranschen samt att lönerna för städarbete inte har ökat över tid.
På mötet hade klubben också nöjet att överlämna Släktforskarförbundets hedersdiplom till Hans Tjus för hans mångåriga och engagerade arbete Släktforskarklubben i Karlskoga-Degerfors. Hans var den som för 30 år sedan tog initiativ till bildandet av släktforskarklubben.
  

  
Klubbmöte 18 april
  

Lena och Olle Söderberg från Nolby, berättade om gårdens historia och hur den brukas idag.
www.teaternolby.se
  
Släktforskningens dag och klubbens 30-års jubileum 16 mars 2013

  


Gull-May Lindström
  
Släktforskningens dag och klubbens 30-års jubileum firades bl.a med utställningar och rådgivning. Gull-May Lindström berättade om oäkta barn.
Dagen var fylld med att stort antal intresserade besökare i Folkets Hus foajé.

Stort tack till alla medverkande

Bilder från tillställningen


Uppvaktning från
Karlskoga Bergslags Hembygdsförening

Sju generationers kvinnor som fött barn utom äktenskapet berättade Gull-May Lindström om på Släktforskningens Dag. Vid sin egen släktforskning fann hon att hon var den första av åtta generationer som var född inom äktenskapet. Mormor och mormorsmor och ytterligare unga kvinnor bakåt i tiden hade blivit med barn och fått utstå spott och spe och där fäderna ofta nekade till faderskapet.
  Släktforskningens Dag i teaterfoajén i Nya Folkets Hus lockade en stor skara besökare. Tidvis var trängseln stor framför skärmarna med släkttavlor och foton som medlemmarna i Karlskoga-Degerfors Släktforskarklubb hade ställt upp. Där fanns anor från Månssonsläkten, Bergius och Magnusson, hallandsgrenen av Baggesläkten, bröderna Bergroths anor, litterära släkter och många andra. På Agne Adolfssons stora släkttavla fanns anor bakåt till de invandrade smed- släkterna Lang och Gerich som kom till våra trakter i början av 1600-talet. Därifrån härstammar många karlskogabor.
  Vid datorerna kunde besökarna få hjälp att hitta sina anhöriga som mor- och farföräldrar eller gå ännu längre bakåt i tiden. Vid ett bord visade familjen Ullberg hur man kan binda in sina dokument och släktkrönikor för att få allt samlat på ett ställe. Karlskoga- och Degerfors Hembygdsföreningar var representerade liksom Gråbo Muséet och Karlskoga Kommuns Arkiv. Medarrangör i år var Kultur- och Fritidsförvaltningen.
  
Detta var en del av Släktforskningens Dag som hålls över hela landet och samtidigt är 2013 ett 30-årigt jubiléumsår för Karlskoga-Degerfors Släktforskarklubb.

  


   

Årsmöte 14 februari 2013
  

I år var det speciellt med årsmötet. 30 år sedan några entusiaster bildade vår släktforskarklubb. Till det mötet hade speciellt inbjudits initiativtagarna vilka utsågs till hedersmedlemmar. Där såg vi Hans Tjus, Inger Odheim, Ingrid Eriksson, Ulla Eriksson och Erik Robertsson. Andra som inte hade möjlighet komma var Bengt Löfgren, Ann-Charlotte Palosaari, Margaret Hermansson och Jean Björk. Hedersmedlemmarna fick varsin mugg tillverkad av röd karlskogalera från Krukmakargården och en blomma.
  
Den alltid lika populära föreläsaren Kalle Bäck, berättade om torpare. Ett intressant föredrag med en föreläsare som kan konsten att fånga sin publik.
  
 

Några av hedersmed- 
lemmarna:
 Hans Tjus
 Inger Odheim
 Ingrid Eriksson
 Ulla Eriksson

  

  

2012

  

Klubbmöte 15 november
  

Sivert Gustavsson, som bland annat har ett förflutet på Bofors, berättade och visade gamla bilder från Bofors och Karlskoga.
Många foton och berättelser som väckte gamla minnen till liv.

  

  
Klubbmöte 18 oktober
  

Elisabeth Reuterswärd, fil dr i historia, Lund.
Inför en överfull möteslokal berättade Elisabeth om olagliga kärleksförhållanden som resulterade i "oäkta" barn, och olika sätt att ta reda på vem fädren till dessa barn var.
Elisabeth fick också tillfälle att visa sin handbok "Fader okänd", utgiven av Sveriges släktforskarförbund.

  

  
Klubbmöte 20 september
  

Celebert besök av kommunarkivarie Annelie Liljebjörn, från Karlskoga kommunarkiv. Annelie berättade om vad som kan plockas fram i arkivet. Fattigvårdshandlingar, mantalslängder, skolkataloger, kommunala protokoll och mycket annat...
Karlskoga kommuns hemsida,  hittar du mer information om arkivet, t.ex öppettider, arkivbildarregister mm.

  

  
Klubbmöte 19 april
Bengt Olof Käck från Lantmäteriet.
  

Bengt Olof visar hur man kommer åt historiska kartor på www.lantmateriet.se. I dag hittar man kartor och protokoll från 1600-tal fram till 1928, som man kostnadsfritt kan titta på.
  
  
Släktforskningens dag 17 mars
  

Karlskoga-Degerfors Släktforskarklubb hade ställt upp med olika aktiviteter. Ett stort antal besökare rörde sig mellan de olika borden. Där fanns medlemmar som satt vid datorer för att hjälpa besökare som ville veta något om någon anfader/anmoder. Både i forskarrummet och ute i biblioteket fanns medlemmar på plats.
  

   

Årsmöte 16 februari 2012
  

Vad har betydelse för vår identitet? Den frågan vinklade Karin Öman från olika håll när hon besökte släktforskarklubbens årsmöte. Med utgångspunkt vad hon fick med sig från sina barndomstrakter och sin mor berättade hon om olika skeenden i livet där man får sin identitet.   
  

  

2011

  

 

Klubbmöte 11 november
  

I kväll slog vi nytt rekord i antal närvarande klubbmed- lemmar när Mariia Mähler besökte oss, och visade vad SVAR kan erbjuda på nätet. Bl.a fick vi göra bekantskap med soldaterna Skåpråtta och Jemntjock.

  

  
Klubbmöte 20 oktober
  

Per Eriksson, som till vardags jobbar på Karlskoga Folkhögskola, berättade om en resa till Uralbergen. En resa som tidigare gjorts av ett antal smeder från Degerfors.

 

  
Klubbmöte 22 september
  
Stefan Nilsson från Örebro, har emigrantforskat under många år. Nu fick vi tillfälle att ta del av hans stora erfarenhet, då han berättade om hur och var man hittar spår och källor från de som begav sig västerut.
Stefan arbetar till vardags på Örebro Stadsarkiv.

  
Klubbmöte 14 april
  
Boås Beata älskade sin skog på Boåsberget och lovade att om någon högg ner den skulle hon hämnas. Tvåhundra år efter hennes död höggs delar ner och strax efter brann två byggnader i Bofors. Det och mycket annat berättade Ulla Jansson på släktforskarmötet i april.
  
Släktforskningens dag 19 mars

 

Läs här om vad
som hände
  

    
  


Erland Bohlin

Årsmöte 10 februari 2011
  

Trots ett riktigt dåligt väder, be- söktes årsmötet av ett stort antal släktforskarvänner. Förutom sed- vanliga årsmötesförhandlingar, berättade Erland Bohlin, från Örebro Släktforskare,  om "Riks- dagsbusen Pehr Oxelberg".

Nya styrelsemedlemmar
Vår ordförande Wanja Sundin, valde att inte ställa upp för omval. I stället välkomnar vi Solveig Olsson som ny ordförande. Även Hilding Helgeson träder tillbaka och ersätts av Mikael Johansson.


Wanja Sundin och Solveig Olsson
 

  

  

2010

  

Klubbmöte 18 november
  

Johan Hernfridsson i Kärne, berättade om uppkomsten och historien om Granbergsdals hytta. Vi fick även lära oss mycket om hur järnframställningen i hyttan gick till.
 

  
Klubbmöte 21 oktober
  

Niklas Hertzman, vd på Arkiv Digital, berättade på ett intressant sätt hur hans släktforskar- intresse  resulterade i grundandet av AD.

  
Klubbmöte 23 september
  

Kalle Bäck från Linköping underhöll oss genom att prata om "Sant eller falskt", källkritisk syn i forskningen.
Det här var tredje gången Kalle besökte oss här i Karlskoga och vi hoppas det blir många gånger till.

  

Foton från Örebro

Tack alla ni som var med och hjälpte till under släktforskardagarna, och en stor eloge till Örebro släktforskare som lyckades dra detta evenemang i hamn med flaggan i topp.

  
Klubbmöte 22 april
  

Brage Lundström berättade om "Hyttor och hamrar i Bergslagen". Den historiska bakgrunden och praktiska handhavandet och transporten av stångjärn.
  

    

Årsmöte 11 februari 2010
  

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, lyssnade vi på Bengt Nordstrand som berättade om sin mång- åriga forskning i Karlskoga.
Tonvikten lades på hur han använt mantalslängder och domböcker för att klura ut släktförhållanden i äldre tider.

  
Bengt Nordstrand

  

  

2009

  

Klubbmöte 19 november
 

 


Lena Gribing


Jan-Erik Björk
  

  
Ännu ett intressant och uppskattat klubbmöte. Från föreningen FINNSAM kom Lena Gribing och Jan-Erik Björk och berättade intressanta detaljer om invandringen av svedjefinnar. De flesta som har sina rötter i 1580-talets Karlskoga, kan nu misstänka att de har en hel del finskt blod i sina ådror.
 
  
Kalabaliken i Bender? Hungerkravallerna 1917?
 
Nej! Det är bara Bror Andersson och Jim Hellqvist från Sveaskog, som visar platser med finsk anknytning, på gamla kartor från Karlskoga, för några intresserade släktforskare.
  
    
  


Bengt Sarwe

Klubbmöte  22 oktober
  

Bengt Sarwe berättade på ett mycket fängslande och gripande sätt om sin farfar Wilhelm Sarwe.
Wilhelm föddes 1858 i Degerfors, och efter sin missions- utbildning var han under många år verksam i Ryssland. Han slutade sina dagar i Degerfors 1948.
  
                             Ett MYCKET uppskattat föredrag.

Läs mer om Degerforsare i Ryssland.

  

 

Klubbmöte
23 april och 24 sep

Agne Adolfsson visade gamla vykort från Karlskoga.

 

 

Släktforskningens dag
21 mars

Släktforskningens dag anordnades med öppet hus, utställningar och information, på biblioteket i Karlskoga.
Tack ALLA ni som kom och var intresserade.

  

    

Årsmöte 12 februari 2009
  

Sedvanliga årsmötesförhandlingar , kaffe o smörgås...

Föredragshållare:
Björn Lippold från Garnisonsmuseet i Skövde, berättade om "Knektaliv ... Knekten i Helg och Sôcken"
                             Ett MYCKET uppskattat program.

  
Björn Lippold

  
  
2008 - 2007

  

 Klubbmöte
18 november.
Några små tips om vad man kan hitta på Internet.
Länkar till det som visades finns på vår länksida. Exel-guiden hittar du under Läs- & sevärt.

 

Klubbmöte
21 oktober.

Agne Adolfsson visade gamla vykort från Karlskoga. En trevlig kväll med lokalen fullsatt av släktforskarvänner.

  


Klubbmöte  25 september.
  

Höstens första klubbmöte och vårt första möte i nya möteslokalen. Lennart och Ingrid Ullberg visade hur man binder sin egen bok.

  

  
Klubbmöte 10 april
Bengt Olof Käck från Lantmäteriet.
  

För en nästan fullsatt hörsal på biblioteket, visade Bengt Olof hur man kommer åt historiska kartor på www.lantmateriet.se. I dag hittar man kartor och protokoll fram till 1928, som man kostnadsfritt kan titta på. Sent i höst räknar man med att det även ska gå att ladda hem och skriva ut dokument. Till en mindre kostnad.
  

  
»» Läs mer »»
Släktforskningens dag och klubbens 25-årsjubileum
15 mars 2008 på Karlskoga Hotel
  

Inbjuden föredragare var Bo Hazell, som på ett fängslande sätt berättade om de som har kallats tattare, skojare, kältringar...
I övrigt bjöds det på utställningar, arkivinformation, prova-på-bord m.m. Dagen var välbesökt och många passade på att anmäla sig som nya medlemmar.
  
Karlskoga Tidning    Kuriren
  
Efterlysning - Smeder från Degerfors emigrerade till Ryssland i slutet av 1800-talet. Ättlingar i Ryssland till dessa smeder söker kontakt med ättlingar i Sverige.
 
Släktforskningens dag 2007 uppmärksammades i lokal-pressen
Karlskoga Tidning
och Karlskoga Kuriren